Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
0723 550 370
LISTA UTILA CU LUCRURILE NECESARE PENTRU CALATORIE
Fie că ești un călător cu experiență sau un novice în ale mersului cu rucsacul în spate, este întotdeauna bine să îți faci o listă cu lucrurile pe care trebuie să le pregătești pentru călătorie: ce să iei în bagaj, cum le să împachetezi, ce este necesar și ce nu – în această listă notează toate lucrurile esențiale pentru călătorie, alături de cele pe care nu trebuie să le uiți. Știi la ce ne referim: vaccinuri, valabilitatea pașaportului și vize: lucruri importante, dar destul de plictisitoare, încât pot fi uitate.
Urmează să pleci într-o călătorie ? Fă-ți o favoare și uită-te bine pe lista noastră completă cu lucruri necesare pentru vacanță. Nu vei regreta.
Nu rezerva o cameră de hotel în ultima clipă, pentru că este un pariu riscant. Posibilitatea de a prinde o ofertă bună de hotel, în ultima clipă, este foarte mică și când ajungi la destinație, s-ar putea să umbli pe străzi, căutând un hotel bun. Cel mai bine este să rezervi din timp camera de hotel și același sfat se aplică pentru biletele de avion. Rezervă cu 53 de zile înainte pentru aprinde cele mici prețuri!
Gândește-te dacă nu cumva este mai bine să faci o rezervare ce poate fi schimbată ulterior (de exemplu cu anulare gratuită) la biletele de avion și camera de hotel. Costă un pic mai mult, însă te poate scuti de multe probleme.
Ai nevoi de viză? Verifică dacă ai nevoie de viză, sau nu, pentru țara în care călătorești și cele în care faci escală și verifcă în cât timp primești viza. Dacă ai deja una, ai grijă să fie valabilă pe întreaga perioadă a șederii.
Ai grijă ca termenul de valabilitate al pașaportului tău să fie mai mare decât perioada călătoriei în vacanță, altfel nu te primesc. Verifică regulile țării în care călătorești pentru valabilitatea pașaportului, înainte să mergi acolo. Multe țări solicită ca pașaportul să fie valabil un număr de luni în plus fața de data sosirii, sau un număr de luni după ce pleci din țară.
Vaccinuri! Nimănui nu-i plac, dar nu uita că paza bună trece primejdia rea. Ai grijă să iei toate pastilele recomandate sau necesare și să-ti faci vaccinurile și verifică dacă cele pe care le-ai făcut sunt la zi. Dacă este posibil, mergi la doctor cu opt săptămâni înainte, cel puțin. Unele vaccinuri trebui făcute din timp pentru a permite corpului tău să își crească imunitatea.
Unele țări te primesc doar dacă ai rezervat un zbor de retur, așa că verifică cu atenție regulile țării de destinație, înainte să pleci de acasă, și ia cu tine o copie printată a biletului tău de avion în bagajul de mână.
Atunci când mergi într-o călătorie cu cardurile de reduceri, precum carduri de student sau de pensie, fii atent să verifici dacă sunt valabile, ca să nu plătești suma integral.
Când călătorești cu bani gheată, nu-i ține în aceeași geantă. În felul acesta, dacă pierzi o geantă, îți mai rămâne ceva.
Fotocopiază și scanează toate documentele importante: pașaport, bilete, confirmări la hotel, etc. Lasă o copie cuiva responsabil (de exemplu: mamei tale) și ia una cu tine.
Trimite-ți un mail cu toate datele tale: pașaport, numere de telefon, numărul zborului și alte informații. Dacă îți dispare telefonul și portofelul cu documente, poți fi propriul tău erou.
Sună la bancă, spune-le exact unde călătorești și perioada când ve fi plecat în vacanță, pentru a evita blocarea cardului de credit sau debit. Unele bănci au o limită lunară de retragere a banilor, așa că fii atent să verifici limitele la cardul tău înainte să pleci. Nu uita să ai cu tine, notate, datele de contact ale băncii, în caz că rămâi fară portofel.
Mai uită-te o dată prin bagaj. Chiar ai nevoie de patru perechi de pantofi și șase perechi de pantaloni? Dacă ai îndoieli, uită-te pe ghidul nostru despre cum să îți faci bagajele de călătorie.
Ai pus șamponul și deodorantul în bagajul de mână? Au ele sub 100 de ml? Toate recipientele trebuie să aibă sub 100 de ml fiecare (altfel îți sunt confiscate la controlul de securitate).
Verifică atent asigurarea de călătorie (pe care o ai, nu?). Ai grijă ca ea să acopere atât destinația, cât și ce faci. Ține o copie cu tine mereu.
Verifică dacă aparatul foto merge și dacă ai destul spațiu pentru fotografii și videoclipuri.
Fii atent să iei adaptorul sau încărcătorul potrivit. Nu ai vrea să ți se termine bateria în timp ce îți pui pozele pe Instagram.
Asigură-te că știi toate numerele de urgență din locul unde mergi. O aplicație bună pentru asta este Emergency Numbers (Android) sau Emergency Phone Numbers (iOS), care îți pune la dispoziție numerele locale de urgență prin GPS, sau căutare manuală dacă ești offline.
Descarcă un ghid turistic și deplasează-te prin orașe ca un expert! Ghidurile turistice momondo places sunt disponibile în 14 orașe (și vor apărea multe altele în curând). Ele sunt gratuite, includ hărți detaliate și sunt disponibile 100% offline: nu ai nevoie de wireless pentru a le accesa!
Ia niște haine (câteva) în bagajul de mână, pentru cazul în care bagajul de cală se pierde pe drum și dacă vrei să fii sigur, adaugă o periuță, pasta de dinți și deodorant în bagajul de mână.
Să explorezi un loc nou, necunoscut, poate fi o experiență uimitoare. Odată ieșit din zona ta de confort, bucură-te de aventură!
Asta e tot – Fii curios, continuă să explorezi!
IATA SI CATEVA SFATURI DE IMPACHETARE !
Odată ce ai rezervat hotelul și biletele de avion, bagajul este ultimul lucru, care mai stă în calea plecării tale în vacanță. Știm că împachetarea și despachetarea bagajului de călătorie e o adevarată corvoadă pentru majoritatea dintre noi. Dar îți oferim câteva trucuri, cu ajutorul cărora vei scăpa de stresul genții de voiaj, dacă le urmezi.
Ok, poate că sună un pic plictisitor, dar listele pentru toți sunt calea către o vacanță fără griji. Separă pe o listă, (pe hârtie sau pe suportul electronic după preferință) lucrurile care îți sunt absolut necesare, de cele pe care doar ai dori să le iei cu tine, dar nu sunt esențiale; fii realist în privința capacității bagajului tău. Dacă ai nevoie de inspirație, poți să începi cu următorul lucru…
Nu îți cerem să iei cu tine toate ustensilele dintr-o cameră la urgențe, ci doar o mică trusă cu pastilele, unguentele și medicamentele, pe care s-ar putea să fie nevoie să le folosești. Și oricum, nimeni nu visează să aibă parte în concediu de dureri de cap, febră, indigestii sau toate trei la un loc. Probabil că acasă e suficient să iei remediul pe care îl ai la îndemână și să îți treacă, dar în alte țări e posibil ca medicamentele respective să fie eliberate doar pe baza de prescripție medicală. Același lucru poate să fie valabil și pentru medicamentele anti-alergice sau pentru cele recomandate în caz de astm – așadar, ia-le cu tine!
Deși știm cu toții acum de regulile din aeroporturi, încă există o confuzie generală când vreun călător își încearcă norocul și vrea să își strecoare sticla de apă prin barierele de securitate. Spre nemulțumirea tuturor, totuși restricțiile la bagaje în aeroporturile europene includ limitarea lichidelor transportate în bagajul de mână la cel mult 100 ml per recipient, iar recipientele să poată fi ambalate fiecare în cate o pungă mică, transparentă și închisă ermetic (de obicei disponibile la aeroport contra cost). Dacă transporți ceva mai voluminos de atât, va trebui să îl depozitezi în bagajul de cală.
Nu te îngrijora că nu călătorești incognito, decât dacă ești vreo persoană a lumii interlope căutată pe întreg mapamondul. Toate gențile de voiaj poartă etichete standard în acest scop, deci asigură-te că le vei completa cu numele tău – astfel încât să fie mai ușor sa fie recunoscute în cazul în care tu sau compania aeriană ați rătăci bagajele.
Dacă linia aeriană cu care călătorești spune ”maxim 23 kg”, atunci chiar se referă la cel mult 23 de kg! Dacă ai îndoieli, cântărește-ți bagajele înainte să ajungi la aeroport și asigură-te că te încadrezi în limite, altfel s-ar putea să fii neplăcut pus în situația de a plăti taxe în plus la aeroport, sau, mai rău! să fii obligat să îți iei adio pentru totdeauna de la haina tare dragă ție, pe care bunica ta a stat atât de mult să o tricoteze. Cu toții am încercat să mai îndesăm câte o pereche de pantalon în bagajul deja supra-saturat, dar restricțiile acestea sunt puse tocmai pentru a te proteja, în scopul unei călătorii sigure. Și apropo, aceasta ne aduce aminte să…
Indiferent că este vorba despre cumpărături din duty-free sau suveniruri de vacanță, inevitabil te vei întoarce acasă cu mult mai multe decât atunci când ai plecat – deci fii sigur că vei avea loc și pentru ele!
Cel mai voluminos și mai frustrant obiect al bagajului de călătorie. Vei avea nevoie de atâtea perechi de încălțări în funcție de cât timp vei fii plecat, dar recomandarea noastră este că trei perechi încălțări pentru 1 sau 2 săptămâni este cât se poate de rezonabil. Mult mai important decât spațiul pe care îl ocupă este utilitatea lor. Așadar, ai grijă să nu faci drumeții pe tocuri, dar nici să îți iei câte o pereche potrivită pentru fiecare caz în parte. Cel mai bine este să porți în avion perechea cea mai voluminoasă și mai greoaie, aprovizionează-te cu ciorapi suficienți în rest – și ai salvat spațiu în bagaj.
Doar dacă vei călători pe o insulă pustie și deșertică nu vei putea să cumperi un brand anume de șampon sau de loțiune de protecție solară, pe care altfel le-ai găsi la aproape orice colț de stradă. Mai puține cosmetice înseamnă și riscuri mai mici pentru explozia de scurgeri de lichide prin bagaj peste care ai putea să dai când îți deschizi valizele la destinație. Dar dacă chiar nu poți trăi fără crema aceea specială de față de exemplu, atunci ia-ți doar atâta cantitate de care ai avea nevoie pe parcursul călătoriei. În felul acesta poți să descarci de a rămas într-un recipient mai mic si să faci mai mult spațiu pentru extra-bagajul de la întoarcerea acasă.
Acest sfat cu siguranță că e subiect de discuții, dar noi credem că să îți rulezi hainele este cea mai potrivită metodă de împachetat. Nu numai că elimină cutele de la șifonat, dar și ocupă mai puțin spațiu în bagaj.
Rar se întâmplă în zilele noastre ca o companie aeriană să mai piardă vreun bagaj, dar de ce să îți asumi acest risc? Protejează-te de astfel de incidente și tine-ți lucurile de valoare – de la aparatul foto, laptop la inelul de logodnă cu diamante – în bagajul de mână.
Dacă ai nevoie de încărcătoare pentru dispozitivele tale (laptop, telefon, aparat foto etc.) fă-ți o favoare și ia-le cu tine, ca să eviți prețurile de lux din aeroporturi atunci când ți-e lumea mai dragă.
Poate că te tentează să îți împachetezi și costumul de banană pentru călătorie, dar chiar este 100% necesar? A fi cu rochia fancy sau fără? Aceasta e întrebarea …atunci când ești presat de spațiul limitat din valize. Împachetează-ți hainele cele ma bune de zi cu zi și o ținută elegantă de seară, dar lasă-ți acasă acele piese extravagante de club.
Dacă chiar trebuie să împachetezi obiecte din porțelan chinzesc sau din sticlă, pune-le în folii cu bule de aer, sau plasează-le între haine la mijlocul bagajului, acesta fiind cel mai sigur mod de a ajunge cu ele întregi la destinație.
Împachetează-ți hainele pe categorii: adică bluze la bluze, tricouri la tricouri, pantaloni la perechi de pantaloni – în felul acesta va fi mai simplu pentru tine să găsești ce ai nevoie și să desfaci bagajul doar într-o parte.
Nu literar, bineînțeles, dar este o bună idee să ai la îndemână o pereche de lenjerie curată și un set de haine de schimb în bagajul de mână, pentru situațiile în care bagajul de cală a fost rătăcit sau confundat și mai durează până intri în posesia lui.
Un mic sfat pentru doamne (și pentru domnii pretențioși): dacă vă trece prin cap să vă cărați cu pila de unghii, forfecuța de unghii sau cu orice alt instrument de cosmetică ascuțit, mai bine renunțați la idee. Sunt obiecte interzise în aeroporturi și vă va fi solicitat să le aruncați.
Dacă crezi că un lucru anume îți va fi extrem de folositor și cât de curând (poate chiar în aeroport), de exemplu o jachetă, pune-o deasupra. Este evident, normal, însă poate că atât de evident încât aproape că ai putea să neglijezi fără intenție aspectul.
Prosoapele! Încă un tip de obiect care umple spațiul imediat și la care trebuie să te gândești serios dacă chiar ai nevoie de el sau nu. Mai bine verifică din timp dacă la cazare ți se vor oferi și prosoape (de cele mai multe ori da) și ține cont de acest lucru.
Este puțin probabil că ți se va cere să te dezbraci până la lenjerie, în schimb pot să îți ceară să te dezbraci un pic cât să treci prin poarta de securitate spre terminal. Aceasta deobicei va presupune să te descalți, să îți dai jos cureaua, jacheta, bijuteriile și obiectele metalice. Ai cu tine și un laptop sau vreo tabletă? Fii pregătit să prezinți de asemenea dispozitivele tehnologice personalului de securitate.
Penultimul sfat este și unul foarte important, doarece fără aceste lucruri nu poți te îndrepți nicăieri…decât spre casă. Verifică și iar verifică să ai la tine banii și cardul bancar, un pașaport sau după caz, actul de identitate valid – și, de dragul companionilor tăi la bord, periuța de dinți. Ține cont de toate aceste lucruri și în sfârșit adu-ți aminte de cel mai important dintre ele…
DREAM FLY TRAVEL/FLY TOUR│RO 34124917│J23/552/2015│Licenta turism Nr. 302/2018 – titular Cristian Octavian Enescu│ A.N.S.P.C.D.P 35505/05.05.2015 │A.N:T – 0800.86.82.82│ A.N.P.C. - www.anpc.gov.ro